Plasma cutting steel staircase Tung oil applied on trim woodwwork Floors milled from site grown trees Septic field restoration Reflecting afternoon sun Birth of a barn on Bragg Hill Radiant floors Solar panel installation Capping off the chimney Proud shape emerges on the hilltop Pumping concrete into the three gables Forming 12x12 Gables Delivering concrete from the sky Parallam beam positioning Flying flitch beam ICF window framing Precision concrete placement Lower level ICF fabrication Newly excavated driveway Finishing garage deck concrete Pouring concrete footers Rebar safety caps Surveying the construction site Checking out the excavation equipment Rapid soil stabilization Testing the soils for drainage Taking Solar Pathfinder measurements Milling downed trees onsite View to the Southeast over the Benzel Family Trust Future meadow to be cultivated Taking a stroll on Bragg Hill Road

Plan D : A radical approach

Our architect, Matthew Moger told us that he wouldn’t be doing his job if he didn’t create a radical design for our consideration.  The idea, he explained, is to take us “way out there” creatively, and then bring us back.  I didn’t know what he meant until he proposed this magnificent concept. Bold in its approach, the modern design celebrates the hillside on which it sits, and rewards its inhabitants at every turn within. The structure creates a unique dialog between an cavernous living space, an smaller utility building and an enormous monolithic wall connecting the two.  The wall separates the parking area and entrance experience from the living space and dramatic views of the woodlands within.  When visitors enter the house through an opening in the wall they are awed by the landscape as viewed through a glass wall opposite the front door spanning the length of the entire interior entrance way.  After that, it’s all about air and light.

The main structure is reminiscent of a European chalet.  The multi-level interior space is gracefully partitioned to promote natural ventilation.  The great room built with giant timber frames is grounded by a extravagant stone fireplace that climbs upward toward the 40 foot ceiling at the apex.


image

Click thumbnail images below for plan and elevation detail

image  image