Plasma cutting steel staircase Tung oil applied on trim woodwwork Floors milled from site grown trees Septic field restoration Reflecting afternoon sun Birth of a barn on Bragg Hill Radiant floors Solar panel installation Capping off the chimney Proud shape emerges on the hilltop Pumping concrete into the three gables Forming 12x12 Gables Delivering concrete from the sky Parallam beam positioning Flying flitch beam ICF window framing Precision concrete placement Lower level ICF fabrication Newly excavated driveway Finishing garage deck concrete Pouring concrete footers Rebar safety caps Surveying the construction site Checking out the excavation equipment Rapid soil stabilization Testing the soils for drainage Taking Solar Pathfinder measurements Milling downed trees onsite View to the Southeast over the Benzel Family Trust Future meadow to be cultivated Taking a stroll on Bragg Hill Road

Site Plan A

Matther Moger presented four design concepts for our home.  This first plan called version “A” works well with the topography of the site.  The idea behind this plan is to create a sense of “village” by the creation of discreet areas of activity.  A visitor would arrive at the home at the top of the hill and be greeted by a gravel courtyard.  The entrance to the house is accomplished by a single pathway that crosses under a walkway into a secondary courtyard to the main house.  A separate building containing a two car garage, indoor/outdoor patio with upstairs studio space is connected to the home by an exterior covered walkway. An attached dog run connects to the East side of the garage/studio building.  Our three dogs can freely access the run through a integrated dog door. The swimming pool is set on a lower platform to the South defined by stone retaining walls.

image
Although we liked the flow through the property, we rejected this design because the studio space was too far from the main house.