Plasma cutting steel staircase Tung oil applied on trim woodwwork Floors milled from site grown trees Septic field restoration Reflecting afternoon sun Birth of a barn on Bragg Hill Radiant floors Solar panel installation Capping off the chimney Proud shape emerges on the hilltop Pumping concrete into the three gables Forming 12x12 Gables Delivering concrete from the sky Parallam beam positioning Flying flitch beam ICF window framing Precision concrete placement Lower level ICF fabrication Newly excavated driveway Finishing garage deck concrete Pouring concrete footers Rebar safety caps Surveying the construction site Checking out the excavation equipment Rapid soil stabilization Testing the soils for drainage Taking Solar Pathfinder measurements Milling downed trees onsite View to the Southeast over the Benzel Family Trust Future meadow to be cultivated Taking a stroll on Bragg Hill Road

Site Plan B

Following on a creative expression of “village” this concept called “B” takes maximum advantage of the dramatic views to the East, South and West.  Similar to plan A the gravel courtyard separates the car experience from the home experience.  Two separate entrances to the home are indicated by the stone path walkways.  The garage and studio building is designed to separate our professional work from our private living space.  The main house with its adjacent outdoor room is angled to take advantage of the dramatic Western views over the treetops.  The pool environment including a small pool house is set lower into the hill and oriented to maximize the Southern exposure for light and warmth.

image

For the same reasons we rejected plan A, we felt that the garage and studio space was too far from the main house to be practical.

Click thumbnail images below for plan and elevation detail

image   image